Wędliny

Jesteśmy dystrybutorem włoskich wędlin. W naszej ofercie znajdziesz oryginalne włoskie wędliny, które produkowane są ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa wołowego oraz wieprzowego. Oferujemy m.in. różne rodzaje salami, bekon wieprzowy, suszone wędliny, prosciutto oraz kiełbasy chorizo. Sprzedajemy przede wszystkim:

  • Salame Tipo Milano,
  • Salame Tipo Napoli,
  • Salsiccia Tipo Napoli Piccante,
  • Spianata Piccante,
  • Salame Ventriciana,
  • Salame Tipo Ungherese,
  • Pancetta Arrotolata,
  • Bresaola,
  • Coppa Legata,
  • Prosciutto Crudo,
  • Prosciutto Cotto Fior di Sapore,
  • Chorizo Ortiz.

Mamy również w sprzedaży włoskie wędliny dojrzewające.

Co wyróżnia prosciutto?

Jedną z najbardziej znanych włoskich wędlin jest prosciutto. W naszej ofercie znajdziesz m.in. Prosciutto Crudo. To rodzaj włoskiej, surowej i podsuszanej szynki. Produkuje się ją z całych udźców wieprzowych z kością. Wędlina ta wytwarzana jest tradycyjnymi metodami. Prosciutto Crudo wyróżnia się niewielką zawartością soli w porównaniu do innych szynek tego rodzaju. Dzięki temu jej smak jest łagodny i słodki. Innym produktem z naszej oferty jest Prosciutto Cotto Fior di Sapore, czyli gotowana szynka ze schabu wieprzowego. Jest w całości odtłuszczona, dzięki temu jest bardzo chuda.

Najlepsze salami? Tylko z Włoch!

Salami to włoska wędlina znana w Italii już w starożytności. Jej nazwa pochodzi od słowa „salare”, oznaczającego solenie, które stanowiło niegdyś podstawową metodę konserwacji mięsa. Salami to bardzo trwała, sucha kiełbasa dojrzewająca nawet kilka miesięcy, z charakterystycznym dodatkiem drobno pokrojonej słoniny i różnych przypraw. Dostępna jest w wielu odmianach, wywodzących się z poszczególnych regionów Włoch. I tak np. salami mediolańskie charakteryzuje się delikatnym i słodkim smakiem, natomiast w okolicach Neapolu produkuje się pikantne salami z papryczką chili.

Czym jest bresaola?

Bresaola to suszona włoska wędlina, którą wytwarza się z mięsa wołowego. Na początku mięso moczy się w solance, a następnie naciera ziołami i poddaje dojrzewaniu. Proces ten trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Bresaola charakteryzuje się ciemnym kolorem. Wędlina ta jest miękka. Zazwyczaj spożywa się ją z rukolą i dodatkiem parmezanu albo skrapia się sokiem z cytryny. Doskonale nadaje się do kanapek, sałatek, a także na pizzę.

Do czego pasuje pancetta?

Pancetta to włoski boczek długo dojrzewający. Najbardziej tradycyjną jego odmianą jest zwijana w rulon Pancetta Arrotolata, popularna szczególnie na północy Włoch. Pancetta moczona jest w solance z dodatkiem pieprzu, a potem dojrzewa bez żadnej obróbki cieplnej. Często podawana jest jako przystawka, razem z rukolą, oliwkami i serami. Stanowi również podstawowy składnik spaghetti carbonara, może także trafić na pizzę.

A może hiszpańskie chorizo?

Chorizo, czyli tradycyjna kiełbasa hiszpańska wytwarzana z wieprzowiny przyprawianej wędzoną papryką, stało się rozpoznawalną na całym świecie ikoną iberyjskiej kuchni. Charakteryzująca się intensywnym smakiem i zapachem kiełbasa pojawiła się już w szesnastym wieku, kiedy do Hiszpanii trafiła papryka pochodząca z Ameryki. Poszczególne typy chorizo różnią się stopniem zmielenia, średnicą czy pikantnością, ale wszystkie nadają się na tapas, czyli tradycyjne hiszpańskie przekąski. Chorizo trafić może jednak również do gulaszu, omleta oraz do paelli, której podstawowy składnik stanowi ryż z szafranem.