Mozzarella

Mozzarella to słynny włoski ser podpuszczkowy, niedojrzewający, sprzedawany najczęściej w postaci kulek zanurzonych w serwatce. Charakteryzuje się kremowym i delikatnym smakiem oraz miękką konsystencją. Po roztopieniu apetycznie się ciągnie, co sprawia, że jedzenie pizzy jest jeszcze przyjemniejsze. Ale mozzarella nadaje się nie tylko do kultowej włoskiej potrawy. Doskonale sprawdza się również w sałatkach, np. w klasycznej caprese z pomidorami i bazylią, lub jako składnik zapiekanek, także tych z cukinii i bakłażana.

Włoska mozzarella stanowi również wyśmienity dodatek do tart, świetnie pasuje np. do tych przyrządzanych ze szpinakiem. Wspaniale smakuje też z kremami i sosami pomidorowymi, podawanymi z makaronem albo z kurczakiem. Ten włoski ser świetnie nadaje się również na farsz – np. bakłażanów, naleśników albo lazanii. Aby cieszyć się pełnią smaku, należy tylko wybrać odpowiedni gatunek sera, pochodzący od sprawdzonego producenta mozzarelli.

Jak powstaje mozzarella?

Tradycyjny proces wytwarzania włoskiego sera mozzarella rozpoczyna się od wlania mleka do wielkiej kadzi i dodania do niego niewielkiej ilości cielęcej podpuszczki. Następnie mleko należy podgrzać i czekać, aż wytworzy się na nim skrzep, który po kilku godzinach będzie można odcedzić od serwatki. Powstającą w ten sposób masę serową zalewa się gorącą wodą, dzięki czemu zyskuje ona charakterystycznie włóknistą strukturę. Pozostaje już tylko uformowanie kulek mozzarelli i umieszczenie ich w solance, w której nabiorą smaku.

Czym wyróżnia się Mozzarella Ovoletti i EXTRA?

Mozzarella Ovoletti to małe serowe kuleczki, które najczęściej stosuje się jako dodatek do sałatek, aczkolwiek mogą być wykorzystywane również do innych potraw. Ich smak doskonale pasuje do wędlin, ryb oraz warzyw. Stosowana jest też jako mozzarella do pizzy.

Mozzarella EXTRA charakteryzuje się tym, że jest bardzo soczysta, miękka i delikatna. Ma lekką konsystencję i cechuje się smakiem świeżego mleka. Wzbogaca smak każdej potrawy, a do tego jest zdrowa. Ser ten sprzedajemy w opakowaniach 150-gramowych, w których znajdują się 4 kulki.

Mozzarella Bufala, czyli włoski ser z mleka bawolego

Mozzarella z mleka bawolego to sztandarowy produkt spożywczy południowowłoskiego regionu Kampanii. Konkretnie, chodzi tu o mleko włoskiego bawoła śródziemnomorskiego, zwierzęcia mało znanego w naszym kraju, w Italii zaś hodowanego od stuleci. Kiedyś zresztą mozzarellę wytwarzano wyłącznie z mleka bawołów, mozzarella z mleka krowiego upowszechniła się dopiero w czasach współczesnych.

A czym różni się Mozzarella Bufala od tej wyprodukowanej z mleka krów? Ma więcej tłuszczu i białka, jest zatem bardziej kaloryczna i pożywna, mniej wodnista. Ma także bardziej intensywny, lekko kwaśny smak, co dla wielu miłośników włoskich serów stanowi jej duży atut.

Czym jest Mozzarella Tipo Bufala?

Mozzarella Tipo Bufala to ser ze specjalnie wyselekcjonowanego mleka bawolego. Ser ten zaliczany jest do rodziny podpuszczkowych. Wyróżnia się delikatnym smakiem i miękkością, a po przekrojeniu ze środka wypływa duża ilość „mleka”, co gwarantuje przyjemne doznania smakowe dla wielbicieli mozzarelli.


Mozzarella Ovoletti

Mozzarella Ovoletti

Mozzarella

Mozzarella