Ricotta

Włoski ser ricotta to jeden z najsłynniejszych serów z południa Europy, popularnością ustępujący może tylko mozzarelli i parmezanowi. Twarożek o miękkiej konsystencji, pozyskiwany z serwatki, znany był już tam w starożytności, kiedy to zaczęto kojarzyć go z Sycylią. Na technikę produkcji tego sera wpływ mieli nawet Arabowie, którzy tysiąc lat temu władali włoską wyspą.

Nazwa sera, oznaczająca coś przegotowanego, jest nieprzypadkowa. Włoski ser ricotta powstaje bowiem w wyniku podgrzewania serwatki do wysokiej temperatury. W średniowieczu ten „przegotowany twarożek” upowszechnił się na południu Włoch, a w kolejnych stuleciach zaczęto postrzegać ją jako kulinarny specjał, stanowiący podstawę wielu coraz bardziej wykwintnych dań.

Zastosowanie ricotty

Włoski ser ricotta najczęściej spożywa się na świeżo z pieczywem, aczkolwiek nie jest to jedyne zastosowanie tego typu sera. Jego delikatny, lekko słodkawy smak jest na tyle neutralny, że ricotta pasuje zarówno do ciast, jak i do dań wytrawnych. Ogromy atut stanowi też kremowa konsystencja, która sprawia, że wspaniale łączy się on z makaronami czy lazanią.

Ser ten nadaje się także na dodatek do sosów, sałatek oraz pizzy. Innym sposobem zastosowania ricotty w kuchni jest dodanie jej do jajecznicy, sufletów i omletów. Oprócz tego stanowi idealny farsz do naleśników przygotowywanych na słodko i wytrawnie. Podobnie zresztą, jak i do tarty. Nadaje się ona również do przygotowywania deserów, takich jak serniki i ciasta wielkanocne.

Penne ze szpinakiem i ricottą to jedno ze sztandarowych dań przyrządzanych z wykorzystaniem tego włoskiego sera. Danie proste w przygotowaniu, bardzo sycące, a przy tym wyjątkowo smaczne. Ricotta połączona z czosnkiem będzie natomiast stanowić idealny farsz do cukinii. Jeśli chodzi natomiast o desery, wspomnieć trzeba koniecznie o cannoli. Na bazie ricotty powstaje wyśmienite nadzienie do tych kruchych, sycylijskich rurek.