Naszą pasją jest tworzenie serów włoskich z polskiego mleka.
Dzięki współpracy z zaufanymi dostawcami mleka mamy pewność, że jakość surowca jest na najwyższym poziomie. Jako producent oferujemy wyjątkowe wyroby charakteryzujące się pełnym i wyśmienitym smakiem, który powstaje dzięki wykorzystaniu naturalnych składników bez konserwantów.
Rodzaje serów włoskich w naszej ofercie
Jako sprawdzony producent i dystrybutor włoskich serów, mamy w swojej ofercie sery takie jak słynna mozzarella, wywodząca się z południa Włoch. Jest to ser podpuszczkowy, niedojrzewający, sprzedawany w postaci charakterystycznych, białych kulek, zanurzonych w serwatce. Ten miękki ser, apetycznie ciągliwy po roztopieniu, stanowi kluczowy element większości rodzajów pizzy. Ale nie tylko! Włoska mozzarella nadaje się też do sałatek, zapiekanek i makaronów, a także do faszerowania cukinii albo bakłażanów.
Drugim, obok mozzarelli, najpopularniejszym rodzajem włoskiego sera jest parmezan. Ten twardy, suchy ser o ostrym smaku wykorzystuje się najczęściej po uprzednim przetarciu, jako dodatek do makaronów lub risotto. Pokrojony lub połamany na kawałki sprawdzi się natomiast jako element różnego rodzaju przekąsek. Włoskim serem bardzo podobnym do parmezanu jest Gran Padano.
W ofercie serów włoskich nie może zabraknąć również ricotty, czyli pozyskiwanego z serwatki twarożku o miękkiej konsystencji. Najczęściej podaje się go ze świeżym pieczywem, ale wyśmienicie sprawdza się on jako element wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Ricottę dodać możemy do makaronu albo do sałatki, położyć na pizzy, możemy też wykorzystać ją do zrobienia sernika albo cannoli, czyli słynnych kruchych rurek, wywodzących się z Sycylii.
Polecamy także nieco mniej znaną scamorzę o charakterystycznym, gruszkowym kształcie. Używana jest jako zamiennik mozzarelli, przede wszystkim przez osoby preferującej sery o bardziej wyrazistym smaku. Scamorza trafia więc przede wszystkim na pizze, grzanki i zapiekanki, ale pokrojona w grube plastry doskonale odnajdzie się na desce serów.
Gruszkowy kształt ma również włoski ser dojrzewający caciocavallo. Doskonale pasuje do wędlin, jak również do sałatek i makaronów. Sprawdzi się też na pizzy, zapiekance i w kremowej zupie. Caciocavallo stanowi także kluczowy składnik potrawy parmigiana di melanzane, w której dodaje się go do smażonego bakłażana i sosu pomidorowego.
Na koniec wspomnijmy jeszcze o serze burrata, nazywanym „sakiewką pełną szczęścia”. Określenie wzięło się stąd, że burrata ma postać skorupki z mozzarelli, w której zamknięta jest słodka, kremowa śmietana. Ten włoski ser podaje się zarówno na zimno (np. z oliwą, pomidorami i prosciutto), jak i z ciepłymi daniami – w risotto, na pizzy lub z makaronami.
Jeszcze nie miałeś okazji spróbować naszych produktów? Zapraszamy do naszej hurtowni serów typu włoskiego! Dokonane u nas zakupy sprawią, że na stoły trafią dania o autentycznie włoskim smaku.