Parmezan

Włoski ser parmezan, czyli Parmigiano Reggiano, to jeden z najsłynniejszych serów na świecie. Wytwarza się go tylko w pięciu włoskich prowincjach: Parmie, Bolonii, Modenie, Mantui i Reggio Emilia. Zgodnie z prawem ochrony znaków towarowych Unii Europejskiej, parmezanem nie wolno nazywać sera produkowanego nigdzie indziej.

Parmigiano Reggiano znany był już w średniowieczu, kiedy to wytwarzali go cystersi i benedyktyni. Zależało im wówczas na tym, aby produkować ser, który jak najdłużej przechowywać można w spiżarni. I taki właśnie jest parmezan, który w chłodnym miejscu nie zepsuje się przez kilka miesięcy. Kluczową rolę odgrywa tutaj jego suchość.

Jak wygląda proces produkcji parmezanu?

Włoski ser parmezan wytwarza się z surowego mleka, pochodzącego od górskich krów, pasionych jedynie trawą i sianem. Dodaje się do niego specjalną kompozycję bakterii kwasu mlekowego oraz cielęcą podpuszczkę. Serowe grudki, uzyskane w wyniku podgrzewania w kadzi, przekłada się do formy z nierdzewnej stali, gdzie parmezan uzyskuje kształt dysku. Ale to dopiero początek procesu. Parmigiano Reggiano trafić musi jeszcze do kąpieli z solanki, a później czeka go jeszcze trwające co najmniej rok leżakowanie.

Do czego pasuje parmezan?

Parmigiano Reggiano najczęściej wykorzystuje się po uprzednim przetarciu. Ze względu na swoje pochodzenie, najlepiej wkomponował się on w kuchnię śródziemnomorską. Stanowi doskonały i często obowiązkowy dodatek do makaronów i risotto. Różnego rodzaju makarony to bowiem podstawa kuchni włoskiej, a zarazem idealny sposób, by wykorzystać pyszny parmezan. Kremowe risotto z serem włoskim parmezanem to kolejny klasyk, który warto spróbować. Dodatek ten nadaje ryżowemu daniu aksamitnej konsystencji i wyjątkowego smaku.

Krojone lub łamane kawałki tego sera natomiast doskonale pasują do warzyw, takich jak bakłażany, cukinie albo szparagi podawane po mediolańsku. To jednak nie wszystko! Włoski ser parmezan jest niezwykle wszechstronnym dodatkiem, a jego intensywny smak dodaje głębi i wyrazistości potrawom. Parmezan może być więc użyty jako dodatek do zapiekanek na bazie warzyw, mięsa czy ryżu. Rewelacyjnie sprawdza się również w różnego rodzaju sałatkach.

Charakterystyczny smak włoskiego sera parmezanu

Włoski ser parmezan to twardy ser o intensywnym i lekko pikantnym smaku, który potrafi wzbogacić niejedno danie. Tak dużą popularność zdobył właśnie ze względu na swój niepowtarzalny aromat, który tak świetnie komponuje się z wieloma potrawami nie tylko kuchni włoskiej. Za uzyskanie charakterystycznej, twardej struktury i bogactwa smaku odpowiedzialny jest długi okres dojrzewania. Aromat włoskiego sera parmezanu potrafi przywołać skojarzenia z orzechami czy podpiekanym masłem, a także zawiera w sobie delikatnie pikantne nuty.

Wartości odżywcze parmezanu

Włoski ser parmezan nie tylko prezentuje się pięknie na stole i wzbogaca smak wielu potraw, ale także dostarcza organizmowi szereg cennych składników odżywczych. Zawiera on dużą ilość białka oraz wapnia, które są niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto ser włoski parmezan dostarcza witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz przemianę materii.

Co jednak najbardziej istotne, dzięki długiemu procesowi dojrzewania, parmezan jest serem łatwo przyswajalnym i szybko metabolizującym się w organizmie. Oznacza to, że odżywia organizm, nie obciążając zanadto układu trawiennego, dzięki czemu mogą go spożywać m.in. kobiety w ciąży, osoby na diecie czy sportowcy.