Owoce morza

Owoce morza, zwane z włoskiego frutti di mare, to spożywane przez ludzi mięczaki i skorupiaki morskie, takie jak krewetki, małże i kalmary. Cieszą się dużą popularnością w krajach śródziemnomorskich, ale nie tylko tam – chętnie zjadają je również mieszkańcy Azji Wschodniej czy Australii.

Do Polski owoce morza trafiały już za panowania Augusta III, a przywożono je wówczas w skrzyniach obłożonych lodem. Stanowiły wówczas przysmak widywany tylko na magnackich i monarszych stołach. Dzięki nowoczesnym środkom transportu ich popularność wzrosła znacząco w okresie dwudziestolecia międzywojennego, potem jednak na długie dekady zniknęły z polskich jadłospisów. Dziś już jednak znów stały się dla nas łatwo dostępne.

Ogromny atut frutti di mare stanowi to, że mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Są nie tylko źródłem wartościowego białka, ale zawierają też w sobie wiele mikroelementów i witamin. Dieta z owocami morza polecana jest m.in. osobom zmagającym się z chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Za najpopularniejsze owoce morza uznać należałoby krewetki, dostępne w odmianach różniących się od siebie przede wszystkim wielkością – od najwyżej pięciocentymentrowych krewetek szarych, po nawet dwudziestocentymetrowe krewetki olbrzymie. Można je gotować, dusić, piec albo smażyć. Nadają się do zup, makaronów, sałatek, past i wielu innych dań.

Wspomnieć też trzeba o małżach, które stanowiły kiedyś proste danie rybaków, w czasach współczesnych stały się jednak rarytasem. W Polsce nie są zdecydowanie tak popularne jak krewetki, zyskują jednak coraz więcej zwolenników. One również nadają się do zup, sałatek i makaronów, można też zapiekać je albo zalewać sosami.

Nie mniej uniwersalne są kalmary, czyli rodzaj niewielkich głowonogów. Ich delikatne mięso możemy grillować, gotować, dusić, piec albo smażyć – to ostatnie najlepiej w formie panierowanych krążków. Stanowią też doskonały dodatek do zup, past i sałatek. Inspiracji dotyczących sposobów przyrządzania kalmarów warto szukać nie tylko w kuchniach śródziemnomorskich, ale także u Japończyków, którzy szczególnie upodobali sobie te owoce morza.

Włoskie owoce morza – hurtownia

Jesteśmy hurtownią włoskich owoców morza. W naszej ofercie dostępny jest szeroki wybór produktów z tego obszaru. Sprzedajemy przede wszystkim:

  • krewetki 16/20 – bez głowy, z ogonem i pancerzem,
  • krewetki 31/40 – bez głowy i pancerza,
  • kalmary,
  • mix owoców morza (Mix Frutti di Mare),
  • mięso małż,
  • Cozze małże czarne,
  • filety z sardynek (Filetti di Alacce),
  • anchois.

Wszystkie owoce morza dostępne w naszej ofercie to produkty głęboko mrożone. Dzięki temu ich smak oraz właściwości nie ulegną zmianie podczas transportu. Frutti di mare sprzedajemy w opakowaniach po 1 kg.

Pozostałe wyroby mrożone

Nasza oferta obejmuje także inne wyroby mrożone – w tym głównie ryby i owoce morza. W przypadku ryb oferta to:

  • dorsz czarniak – filet,
  • łosoś norweski – filet ze skórą,
  • łosoś wędzony w plastrach,
  • miruna – filet ze skórą,
  • miruna – filet bez skóry,
  • morszczuk – filet,
  • panga – filet bez skóry,
  • sandacz – filet ze skórą,
  • sola limanda,
  • tilapia – filet bez skóry,
  • tuńczyk – stek z polędwicy.

Oprócz wymienionych wcześniej owoców morza, mamy także inne produkty z tego obszaru. Wśród nich są krewetki całe (6/8, 16/20), ogony krewetek w skorupie (8/12), ogony krewetek obrane, surowe (16/20) oraz gotowane (31/40). Mamy również krewetki koktajlowe (100/200, 200/300 i 300/500), ośmiorniczki baby, paluszki krabowe, raki gotowane w sosie francuskim, szyjki rakowe (100/150), mięso ze ślimaka winniczka, a także ślimaki winniczki po burgundzku.