Blog
Caciocavallo - poznaj ikonę serów południowych Włoch
Włochy słyną z produkcji wyśmienitych serów, będących od dekad ich sztandarowym towarem eksportowym. Lista nie kończy się na parmezanie i mozzarelli. Wspomnieć trzeba również o caciocavallo wywodzącym się z południowych regionów kraju, takich jak Kampania, Apulia i Kalabria. Produkcja tego sera stanowi tam tradycję przekazywaną z pokolenia na pokolenie, a wytwórcy starają się zachować oryginalny smak i kształt caciocavallo.
Czemu zawdzięcza swoją popularność ser Mozzarella?
Mozzarella to jeden z najpopularniejszych rodzajów sera na świecie. To także jeden z serów najbardziej charakterystycznych. Przyjmuje bowiem postać białych kulek o elastycznej i kremowej strukturze, posiadających delikatny i lekko słodkawy smak. Delikatność tego smaku sprawia, że mozzarella stanowi niezwykle uniwersalny składnik wielu dań: zarówno ciepłych, jak i zimnych, a co istotne – nie tylko włoskich.
Dobry ser jako podstawa prawdziwej włoskiej pizzy
Mozzarella to słynny na cały świat włoski ser podpuszczkowy, niedojrzewający, sprzedawany najczęściej w postaci charakterystycznych białych kulek, zanurzonych w serwatce. Stanowi składnik wielu włoskich dań, od lazanii po sałatki, ale najbardziej znana jest jako kluczowy element większości rodzajów pizzy. Zawdzięcza to nie tylko swojemu delikatnemu smakowi, który doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami, ale także temu, że po rozgrzaniu tak apetycznie się ciągnie. A przecież trudno wyobrazić sobie dobrą pizzę bez sera ciągnącego się pomiędzy jej kawałkami. Ta wyjątkowa konsystencja sprawia też zresztą, że wszystkie elementy tej tradycyjnej włoskiej potrawy trzymają się razem. Nie może więc dziwić, że to właśnie mozzarella jest numerem jeden, jeśli chodzi o włoskie sery do pizzy. Pojawia się jednak pytanie, czy istnieje jakaś warta uwagi alternatywa?
Które włoskie wędliny cieszą się największą popularnością w Polsce?
Tradycyjne włoskie wędliny różnią się znacząco od wędlin, do których przywykliśmy w Polsce. Przede wszystkim, ogromną popularnością od wieków cieszą się w Italii wędliny dojrzewające, spośród których najsłynniejsze jest Prosciutto Crudo. Ten rodzaj surowej, podsuszanej szynki i w naszym kraju zyskuje teraz coraz więcej zwolenników. Produkowane z wieprzowych udźców Prosciutto Crudo wyróżnia się łagodnym, słodkim smakiem i niewielką zawartością soli. Pasuje zarówno do tradycyjnych włoskich przekąsek, jak i na pizzę.
Jaka mąka najlepiej nadaje się do wyrobu włoskiego makaronu?
Odpowiednio dobrane mąki to obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni, w której przygotowuje się dania włoskie, takie jak pizza czy spaghetti. Przy czym poszczególne rodzaje potraw wymagać mogą użycia innej mąki. O ile więc w przypadku pizzy najlepiej sprawdzi się śnieżno biała mąka typu 00, to już podczas wyrobu włoskich makaronów sięgnąć powinniśmy po bardzo różniącą się od niej semolinę.