Blog

włoskie wędliny

Które włoskie wędliny cieszą się największą popularnością w Polsce?

Tradycyjne włoskie wędliny różnią się znacząco od wędlin, do których przywykliśmy w Polsce. Przede wszystkim, ogromną popularnością od wieków cieszą się w Italii wędliny dojrzewające, spośród których najsłynniejsze jest Prosciutto Crudo. Ten rodzaj surowej, podsuszanej szynki i w naszym kraju zyskuje teraz coraz więcej zwolenników. Produkowane z wieprzowych udźców  Prosciutto Crudo wyróżnia się łagodnym, słodkim smakiem i niewielką zawartością soli. Pasuje zarówno do tradycyjnych włoskich przekąsek, jak i na pizzę.

Czytaj więcej

surowy makaron

Jaka mąka najlepiej nadaje się do wyrobu włoskiego makaronu?

Odpowiednio dobrane mąki to obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni, w której przygotowuje się dania włoskie, takie jak pizza czy spaghetti. Przy czym poszczególne rodzaje potraw wymagać mogą użycia innej mąki. O ile więc w przypadku pizzy najlepiej sprawdzi się śnieżno biała mąka typu 00, to już podczas wyrobu włoskich makaronów sięgnąć powinniśmy po bardzo różniącą się od niej semolinę.

Czytaj więcej