Sery Renik

Sery obok pomidorków koktailowychNaszą pasją jest tworzenie serów włoskich z polskiego mleka.

Dzięki współpracy z zaufanymi dostawcami mleka mamy pewność, że jakość surowca jest na najwyższym poziomie. Jako producent oferujemy wyjątkowe wyroby charakteryzujące się pełnym i wyśmienitym smakiem, który powstaje dzięki wykorzystaniu naturalnych składników bez konserwantów.

Rodzaje serów włoskich naszej produkcji

Jako sprawdzony producent i dystrybutor włoskich serów, mamy w swojej ofercie sery takie jak słynna mozzarella, wywodząca się z południa Włoch. Jest to ser podpuszczkowy, niedojrzewający, sprzedawany w postaci charakterystycznych, białych kulek, zanurzonych w serwatce. Ten miękki ser, apetycznie ciągliwy po roztopieniu, stanowi kluczowy element większości rodzajów pizzy. Ale nie tylko! Włoska mozzarella nadaje się też do sałatek, zapiekanek i makaronów, a także do faszerowania cukinii albo bakłażanów.

W ofercie serów włoskich nie może zabraknąć również ricotty, czyli pozyskiwanego z serwatki twarożku o miękkiej konsystencji. Najczęściej podaje się go ze świeżym pieczywem, ale wyśmienicie sprawdza się on jako element wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Ricottę dodać możemy do makaronu albo do sałatki, położyć na pizzy, możemy też wykorzystać ją do zrobienia sernika albo cannoli, czyli słynnych kruchych rurek, wywodzących się z Sycylii.

Polecamy także nieco mniej znaną scamorzę o charakterystycznym, gruszkowym kształcie. Używana jest jako zamiennik mozzarelli, przede wszystkim przez osoby preferującej sery o bardziej wyrazistym smaku. Scamorza trafia więc przede wszystkim na pizze, grzanki i zapiekanki, ale pokrojona w grube plastry doskonale odnajdzie się na desce serów.

Gruszkowy kształt ma również włoski ser dojrzewający caciocavallo. Doskonale pasuje do wędlin, jak również do sałatek i makaronów. Sprawdzi się też na pizzy, zapiekance i w kremowej zupie. Caciocavallo stanowi także kluczowy składnik potrawy parmigiana di melanzane, w której dodaje się go do smażonego bakłażana i sosu pomidorowego.

Na koniec wspomnijmy jeszcze o serze burrata, nazywanym „sakiewką pełną szczęścia”. Określenie wzięło się stąd, że burrata ma postać skorupki z mozzarelli, w której zamknięta jest słodka, kremowa śmietana. Ten włoski ser podaje się zarówno na zimno (np. z oliwą, pomidorami i prosciutto), jak i z ciepłymi daniami – w risotto, na pizzy lub z makaronami.

Jeszcze nie miałeś okazji spróbować naszych produktów? Zapraszamy do naszej hurtowni serów typu włoskiego! Dokonane u nas zakupy sprawią, że na stoły trafią dania o autentycznie włoskim smaku.

Pozostałe rodzaje serów włoskich sprowadzamy ze słonecznej Italii – sprawdź w menu Produkty – Sery