Oliwy i octy

W naszej ofercie dostępny jest włoski ocet balsamiczny. Ta charakterystyczna, gęsta ciecz, wytwarzany już w starożytnym Rzymie, w ostatnich dekadach zdobyła popularność daleko poza granicami Italii. Określenie „balsamiczny” wzięło się stąd, że ocet ten uznawano niegdyś przede wszystkim za substancję leczniczą i dezynfekującą.

Nasz Aceto balsamico di modena jest tradycyjną specjalnością włoskiej gastronomii. Pochodzi on z połączenia winnego octu z naszej produkcji oraz moszczu z winogron z naszych upraw. Dzięki dojrzewaniu w piwnicach ma ciemnobrązowy kolor z czerwonymi refleksami. W smaku jest słodko-kwaśny i zrównoważony.

Aceto balsamico di modena nadaje się idealnie do pieczeni i czerwonego mięsa, sera grana, a także lodów i jagód. Jest idealny do sałatek, ale wyśmienicie komponuje się również z rybami. Warto sięgnąć po niego podczas grillowania, przygotowywania potraw z makaronem albo ryżem.

Kolejnym produktem dostępnym w naszym sklepie jest Aceto di vino bianco/rosso. To ocet winny produkowany z włoskich win poprzez biologiczny system fermentacji. Do wytworzenia białego octu używamy białego wina. Dzięki temu ma charakterystyczny słomkowy kolor. Z kolei do produkcji czerwonego octu używamy włoskich win czerwonych. To sprawia, że jego kolor jest rubinowy.

Biały ocet winny stanowi doskonałą podstawę dressingów do sałatek, natomiast ocet czerwony wykorzystuje się m.in. jako dodatek na marynat. Jeden i drugi sprawdzą się jednak przy wielu innych potrawach, którym dodadzą smaku i aromatu. Warto przy tym pamiętać, że ocet winny posiada właściwości prozdrowotne. Zmniejsza ryzyko miażdżycy, ma działanie bakteriobójcze, spowalnia proces starzenia, obniża cholesterol, wspomaga metabolizm i pracę wątroby.

W naszej hurtowni nie brakuje również włoskiej oliwy, która stanowi jeden z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej. Oliwą posmarujemy pieczywo, dodamy ją na sałatek (nie tylko caprese!), wykorzystamy ją przy smażeniu, pieczeniu i duszeniu. Możemy też użyć jej jako składnik marynaty do mięsa, dodać do potraw z makaronem i skropić nią pizzę – wcześniej dodając do niej papryczkę chili, jeśli lubimy pikantne smaki.

Oliwy i kremy balsamiczne

Oferujemy między innymi Olio extravergine di oliva. To oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno. Wyróżnia się tym, że jej kwasowość nie przekracza 0,8%. Mamy także Olio di sansa di oliva, czyli oliwę z wytłoczyn oliwek, a także Olio extravergine di oliva w wariancie białej i czarnej trufli, czosnku i peperoncino. Jeżeli chodzi o kremy balsamiczne, oferta obejmuje:

  • krem z octu balsamicznego,
  • krem z octu białego,
  • krem z octu balsamicznego z truflami.

Jako importer włoskiej oliwy i dystrybutor włoskich oliwek oferujemy najwyższej jakości produkty, które idealnie nadają się do potraw śródziemnomorskich oraz innych.