Sery importowane
Grana Padano
Rodzaj włoskiego sera, produkowany z mleka krowiego. Ser ten jest zaliczany do serów dojrzewających, twardych, podpuszczkowych.
Grana Padano to jeden z najbardziej znanych serów włoskich, mający znak jakości DOP (Denominazione di Origine Protetta), który posiada od 1955 roku.
Dojrzewanie sera trwa od roku do dwóch lat. Przebiega w dobrze wentylowanej piwnicy w temperaturze od 15 do 20 stopni C. Miąższ jest twardy, granulowany, zauważalne są w nim pęknięcia. Skóra twarda, gruba, oliwiona, koloru żółtozłotego, wraz z dojrzewaniem ciemniejąca.
Jego nazwa składa się z rzeczownika grana ('ziarno'), opisującego ziarnistą strukturę sera oraz przymiotnika Padano, określającego miejsce wytwarzania – Nizinę Padańską (Regiony: Piemont, Lombardia, Emilia-Romania, Trydent, Wenecja Euganejska).
Ser produkuje się od XII wieku, a za twórców uważa się cystersów z Chiaravalle.
Zawartość tłuszczu - 32%.
Waga ok. 5kg, sprzedajemy też na mniejsze części.
Parmigiano Reggiano
Ser twardy typu podpuszczkowego, wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance.
Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania.
Produkowany w: Parmie, Reggio nell'Emilia i okolicach.
Jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich serów.
Nadaje się do konsumpcji w zestawie serów, a także utarty jako dodatek smakowy i dekoracyjny do różnych dań
(pizza, zapiekanka, spaghetti, zupa cebulowa, sos Mornay).
Waga: ok 4,5kg 1/8
Pecorino Romano
Ser podpuszczkowy, otrzymywany z owczego mleka, dojrzewający, twardy, lekko pikantny, pochodzący z Włoch.
Dawniej warzony przez pasterzy, obecnie wytwarzany na większą skalę.
Istnieje 6 odmian tego sera oficjalnie zarejestrowanych w Unii Europejskiej jako CHNP – Chroniona nazwa pochodzenia.
- Pecorino Romano (o metodach produkcji pecorino romano pisali po raz pierwszy Warrona i Pliniusz Starszy ok. 2000 lat temu; został stworzony na obrzeżach Rzymu; produkowany od 1884 r. głównie na Sardynii, w Lacjum i prowincji Grosseto w Toskanii
Gorgonzola Casa Leonardi
Gorgonzola – podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy, pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia.
Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od roku 879.
Produkowany jest z mleka krowiego, poprzerastany zielonkawymi żyłkami pleśni Penicillium glaucum. Dojrzewanie: 3 do 4 miesięcy
Waga: 1/8 1,5kg
Mascarpone Virgilio
Mascarpone – ser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech. Produkowany od kilku wieków głównie w Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco.
Kiedyś był wytwarzany tylko jesienią i zimą domowym sposobem, w niewielkich porcjach i sprzedawany w materiałowych woreczkach po 100 – 200 g lub na wagę.
Dziś nowoczesna technologia konserwowania pozwala na produkowanie go przez cały rok.
Najczęściej wykorzystywany do ciast i deserów (np. sernika) przez swój wyjątkowo słodki smak.