Sery importowane


Grana Padano

Rodzaj włoskiego sera, produkowany z mleka krowiego. Ser ten jest zaliczany do serów dojrzewających, twardych, podpuszczkowych.
Grana Padano to jeden z najbardziej znanych serów włoskich, mający znak jakości DOP (Denominazione di Origine Protetta), który posiada od 1955 roku. 
Dojrzewanie sera trwa od roku do dwóch lat. Przebiega w dobrze wentylowanej piwnicy w temperaturze od 15 do 20 stopni C. Miąższ jest twardy, granulowany, zauważalne są w nim pęknięcia. Skóra twarda, gruba, oliwiona, koloru żółtozłotego, wraz z dojrzewaniem ciemniejąca.
Jego nazwa składa się z rzeczownika grana ('ziarno'), opisującego ziarnistą strukturę sera oraz przymiotnika Padano, określającego miejsce wytwarzania – Nizinę Padańską (Regiony: Piemont, Lombardia, Emilia-Romania, Trydent, Wenecja Euganejska).
Ser produkuje się od XII wieku, a za twórców uważa się cystersów z Chiaravalle.

Zawartość tłuszczu - 32%.
Waga ok. 5kg, sprzedajemy też na mniejsze części. 



Parmigiano Reggiano

Ser twardy typu podpuszczkowego, wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. 

Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. 

Produkowany w: Parmie, Reggio nell'Emilia i okolicach. 

Jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich serów. 
Nadaje się do konsumpcji w zestawie serów, a także utarty jako dodatek smakowy i dekoracyjny do różnych dań 
(pizza, zapiekanka, spaghetti, zupa cebulowa, sos Mornay).


Waga: ok 4,5kg 1/8






Pecorino Primosale

Pecorino Primosale Farcito (po sycylisku: Picurinu primosale) - miękki ser owczy z surowego mleka owczego, po pierwszym soleniu. Dojrzewający około 10 dni.

Waga ok. 800g





Pecorino Primosale Peperoncino

Pecorino Primosale Farcito (po sycylisku: Picurinu primosale) - miękki ser owczy z surowego mleka owczego, po pierwszym soleniu z dodatkiem peperoncino. 

Dojrzewający około 10 dni.


Waga ok. 800g





Pecorino Romano

Ser podpuszczkowy, otrzymywany z owczego mleka, dojrzewający, twardy, lekko pikantny, pochodzący z Włoch.

Dawniej warzony przez pasterzy, obecnie wytwarzany na większą skalę.

Istnieje 6 odmian tego sera oficjalnie zarejestrowanych w Unii Europejskiej jako CHNP – Chroniona nazwa pochodzenia.

  • Pecorino Romano (o metodach produkcji pecorino romano pisali po raz pierwszy Warrona i Pliniusz Starszy ok. 2000 lat temu; został stworzony na obrzeżach Rzymu; produkowany od 1884 r. głównie na Sardynii, w Lacjum i prowincji Grosseto w Toskanii
Waga ok. 6 kg, sprzedajemy też w mniejszych częściach


Gorgonzola Casa Leonardi

Gorgonzola – podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy, pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. 

Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od roku 879. 


Produkowany jest z mleka krowiego, poprzerastany zielonkawymi żyłkami pleśni Penicillium glaucum. Dojrzewanie: 3 do 4 miesięcy


Waga: 1/8 1,5kg



Mascarpone Virgilio

Mascarpone – ser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech. Produkowany od kilku wieków głównie w Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco.

Kiedyś był wytwarzany tylko jesienią i zimą domowym sposobem, w niewielkich porcjach i sprzedawany w materiałowych woreczkach po 100 – 200 g lub na wagę. 

Dziś nowoczesna technologia konserwowania pozwala na produkowanie go przez cały rok.

Najczęściej wykorzystywany do ciast i deserów (np. sernika) przez swój wyjątkowo słodki smak.

Waga: 500g



Gran Forma Dalter 

Mix twardych serów twardych, bez dominujących nut i pikantności.
Przeważający aromat warzywny. Nadaje się do stosowania jako baza do wypełnień, które można spersonalizować dodatkiem innych składników.

Waga: 1kg




Ricotta di Pecora Stagionata

Ser w kolorze białym, twardy, dojrzewający 2 miesiące, ziarnisty i o pikantnym smaku.


Waga: ok. 3kg



Rondin President (Rolada z koziego sera)

Rondin de Chevre president ma charakterystyczny świeży i kwaśny smak koziego sera w jego tradycyjnej formie walca. 

Wykonany z czystego koziego mleka, ser ten jest szczególnie ceniony za chrupiącą konsystencję i niepowtarzalny aromat.  


Waga: 1 kg